Danville Residence
Danville, California

A standard ranch house In Danville, California, was increased in size and reorganized for light, space, circulation, and family living. The traditional ranch house was ultimately transformed into a modern icon.

An addition was added to the rear of the house, where the kitchen and family rooms were relocated. Both kitchen and family room have 12' wide x 12' high doors which disappear into wall pockets. The kitchen opens to an outdoor kitchen and dining area, and the family room opens to an outdoor lounge area. The large format tile flooring and up-sloped ceiling are continuous from interior to exterior, with no visible breaks between indoors and outdoors.

The kitchen and dining room are separated by a 4' high cabinet, which can be accessed from both the kitchen and dining rooms. A raised eating bar separates the kitchen and family room, a butcher block island with sink adds warmth texture to the kitchen, and a sheet of blue glass allows an easy to clean backsplash and a reflective surface at the stove.

The kitchen cabinets are stained birch, the dining room cabinet is mango wood and turns the corner into the family room to become a homework station for the couples' two sons. The family room cabinet is also mango wood. Cove lighting wraps the dining and homework areas.

Solar panels cover the roof but are unseen, a gray water system is used for landscape irrigation, and all materials are sustainable.